Запознайте се с нашия екип:

Управител

Петя

1. От кога се катериш?
От 1998г.

2. Как се запали?
Приятели ме заведоха в залата, тогава все още никой от нас не беше катерач, и в първия момент ми се стори много лесно, но след първия опит да се изкатеря разбрах, че трябва да имам много умения и познания. В следващите месеци с приятелите ми прекарвахме много часове в разговори за катерене. И така до днес. 🙂

3. Какво ти носи катеренето?
Положителни емоции, адреналин, добър физически тонус, много детайли и нюанси в себеопознаването и самоусъвършенстването, безброй щастливи и смешни моменти с приятели.

4. С какво катеренето е различно от останалите спортове за теб?
За мен лично е единственият спорт, с който искам да се занимавам вече толкова години… Спорт с изключително сложна техника, изискваща многостранна подготовка на физиката и психиката. Спорт, в който има много вариативност, комбинативност и импровизация, и на практика почти няма движения, които се повтарят. Всичко зависи само от теб и способността да взимаш правилни решения за части от секундата, докато се катериш. Голяма доза адреналин и вечното желание следващия път да си малко по-добър.

5. Коя ти е любимата дисциплина и защо?
Независимо какво е катеренето винаги е катерене. Всяка дисциплина е интересна и има своите предизвикателства.

6. Какво ще кажеш на човек, който за пръв път влиза в залата за катерене?
Да спазва правилата за безопасност, да е разумен и търпелив. Катеренето винаги и на всеки се получава в даден момент.

Ерготерапевт Мария Папазова Climb Academy
Треньор-ерготерапевт

Мария

Как реши да се занимаваш с тази професия?
- Децата винаги са ми били слабост, за това реших да насоча своето време и енергия към тренировки на деца със специални образователни потребности. По този начин помагам и на тях, и на родителите им, а това ми носи радост и удовлетворение.

С какви активности си се занимавала досега и какво образование имаш?
- Занимавала съм се с народни танци. Обичам много да чета и да прекарвам време сред природата. Това много ми помага да се заредя за работната седмица.
Завършила съм кинезитерапия, с магистратура педиатрия в НСА. Работила съм и с възрастни хора с множествена склероза, на които помагах. Също така имам изкаран курс за акупунктура.

Какво според теб е нужно, за да работиш с деца със специални нужди?
- Трябва ти търпение, усет, да си много внимателен и да знаеш как да подходиш към всяко дете индивидуално. Освен това предварително трябва да си запознат с диагнозата на всяко дете и да си подготвен за него, защото всички те изразяват емоциите си по различен начин. Понякога децата са по-шумни, това е напълно нормално. По този начин те искат да привлекат вниманието ми, с ясната цел да ми покажат или кажат нещо. Например, че им е трудно. Много деца ме прегръщат, милват. Това е техният начин за общуване с мен. Родители са ми казвали, че са много сетивни и добре усещат хората. Споделяли са ми, че пренасят емоциите си от времето прекарано с мен и у дома и говорят за мен, а това ме кара да се усмихвам.

Треньор

Деница

Здравейте, казвам се Деница Алтънчева и съм на 23 години.

Избрах професията треньор по катерене на деца, защото обичам децата и работата ми с тях е много приятна.

В тях харесвам факта, че са много честни , искрени и забавни.
Обичам да правя хората щастливи и моментите, в които деца се усмихват ми носят удовлетворение.

Занимавам се с катерене от 16 години. Всичко започна, когато наши семейни приятели ни поканиха да катерим с моя брат. Тогава много ми допадна, но в началото всичко беше само хоби. Впоследствие започнах да тренирам по-усилено и започнах да се състезавам.
Тази година завърших висшето си образование в НСА с профил учител по физическо възпитание и имам огромно желание развитието ми да продължи в тази посока, за да помагам на децата да израстват и да изградят дисциплина и любов към катеренето.

Спортното катерене е много всеобхватен спорт и развива много мускули на тялото.
Според мен е много подходящ за деца, защото ги учи на възпитание, както и да преодоляват своите страхове от височина.

Главен Методист и Треньор

Калин

Главен треньор и методист на Climb Academy е Калин Гърбов - един от най-опитните треньори в България и в Европа. Единственият завършил курс за международен съдия-откривател в катеренето. Между 2000-2005г. изпълнява длъжността треньор на Младежкия национален отбор по катерене.

В тренировъчните програмите на Climb Academy са използвани доказани методи за физическо възпитание и спортна тренировка подходящи за различните възрасти. Прилагаме разнообразни подходи - групов, игрови, индивидуален, отборен и т.н. Това прави така, че времето на тренировката се използва ефективно - децата са ангажирани успешно през цялото време.

Много силно е застъпен игровият метод и това помага на децата по естествен и емоционален начин да разкрият своя потенциал, като придобиват и усъвършенстват всички качества, които са основа за напредък в спортното катерене. Програмите ни са разработени от треньори и преподаватели с над 20-годишен опит в областта на катеренето, физическото възпитание и спорта, и работата с деца.

Ерготерапевт

Мая

През 2024 г. Мая се дипломира, като кинезитерапевт в Национална Спортна Академия. По време на обучението си тя практикува кинезитерапия, като една година се занимава изцяло с деца със СОП. През 2024 г. тя започва работа в Climb Academy като ерготерапевт. Тя споделя, че открива признанието си в работата с деца със СОП, защото изпитва удовлетворение, когато допринася за тяхното развитие и напредък.
Мениджър продажби

Илиан

Илиан е първият човек, който ще срещнете в залата – на рецепция. Винаги усмихнат и дружелюбен, с 8 годишен опит в работата с клиенти, Илиан ще ви разкаже за рождените дни, тренировъчните програми, абонаментите и ще ви помогне да изберете най-подходящата услуга за вас.
Специалист ранно детско развитие

Елица

Здравейте, казвам се Елица Човалинова. По професия - детски психолог. Призванието си намирам в сферата на психологията и психотерапията, в работата с деца и техните родители. Притежавам 4-годишен професионален опит в сферата на детското психологическо консултиране и ранно детско развитие.
Една от най-значимите връзки, които формираме в живота си, е именно с нашите родители. Чрез тази първа връзка с основните грижещи се фигури се задават модели на взаимодействие и светоусещане, които се превръщат в базови за личността ни и повлияват всяка сфера на нашето функциониране, като възрастни индивиди. Именно затова фокусът към ранните години на развитие и подкрепянето на изграждането на здрава и качествена връзка родител - дете ме вдъхновява да вървя по този професионален път.
Програмата “Ранно детско развитие и спорт” е проект, който реализираме с много любов, вдъхновение и мисъл за цялостното развитие на децата.
В различните елементи на програмата заложихме упражнения и задачи, които са съобразени с етапите на развитие, затвърждават познатото и последователно го надграждат. Стимулира се взаимодействието родител-дете, активната комуникация, доверителната връзка и сигурната привързаност. Всяка стъпка се прави с чувствително вслушване в индивидуалните темпове и нужди на всяко дете към конкретния момент.
Напред ме води желанието за създаване на максимално много предпоставки за пълноценното преминаване през различните възрастови периоди и всички предизвикателства, които неминуемо възникват по този нелек, но безкрайно смислен път - да бъдеш родител.
Треньор

Моника

Моника започва да се катери през 2016г. Катери се любителски както в залата, така и на скали. Любимата дисциплина на Мони е лийд.
През 2021г. тя започва работа в при нас, като треньор и руутсетър.
Моника подготвя децата в Climb Academy за състезания от държавното първенство и любителските срещи, също така организира и провежда техните тренировки на скали.