Skip to main content

През октомври 2021 отвори врати Climb Academy – първият катерачен център само за деца. Годината е знакова за катеренето като спорт, защото бяхме свидетели на първите състезания като част от олимпийските игри. Climb Academy е създадена като концепция от компанията Adventure Facility Concepts and Management със специално изработена методика за деца от 3 до 12 години и е изградена от Walltopia, световен лидер в производството на катерачни стени и съоръжения за спортни атракциони.

През изминалите месеци към катерачните стени и въжени трасета в Академията се прибавиха детски паркур и комплекс от уреди за детска гимнастика.

Това е част от програмата на Climb Academy в партньорство с легендата в гимнастиката – олимпийският ни и световен шампион Йордан Йовчев. Разговаряме с него в един от първите по-светли дни на март, докато наместваме елементите на паркура:

Влезе в залата надъхан както винаги. Помниш ли на колко години за първи път погледна в зала по спортна гимнастика? Какво помниш от мига?

Йордан Йовчев: За първи път влязох в залата по спортна гимнастика на седемгодишна възраст в зала Чайка и бях изумен от нещата, които забелязах в нея. За първи път видях Стоян Дончев. В последствие разбрах кой е той… Но шокиращото беше, когато видях как правят двойни и тройни салта – за мен това беше нещо изумително, да видя, че хора е възможно да правят такива изпълнения. И си казах: „Един ден и аз ще съм като тях. И ще бъда различен“.

Знаем, че се занимаваш със спортна гимнастика за деца, разкажи ни малко за това, има ли много дечица, които практикуват този спорт?

Имаме много деца, които, за наша радост, практикуват спортна гимнастика в различна възрастова група. Занимавам се с деца, не ежедневно, три пъти в седмицата влизам в залата. Имам си групичка. Опитвам се да дам това, което съм получил навремето от моите треньори, за да може да се предаде в поколенията и да накараме детето да заобича спорта.

Мускули и мускули ли е само гимнастиката?

Гимнастиката влияе изключително добре на емоционалното състояние на децата. Всеки ден научават по нещо ново, а емоцията от това, че си научил нещо, зарежда. Макар и малки, всеки ден, това са едни много приятни емоции, които за мое щастие, срещам в залата – когато и треньорите и родителите и детето се чувстват горди. Виждам емоцията и това ме мотивира да прекарвам повече време с тях.

Как се роди идеята да комбинирате спортовете гимнастика и катерене на едно място?

Гимнастиката и катеренето са много сходни спортове. Те могат да бъдат практикувани от най-ранна детска възраст до и по-зряла. Но важното е, че това са основите на спортовете. Всеки, който се занимава с гимнастика, развива всички свои качества много по-бързо, от който и да е спорт.
Освен гъвкавост, дисциплина и всички качества, които са необходими, за да бъдеш катерач или гимнастик, развиваш и мисловния процес за постигане на целите – трябва да бъдеш много точен, много прецизен, много ясен; да намериш най-прекия път до успеха по най-бързия възможен начин. Тоест – работи, както за физическото развитие на човек, така и за неговата психика.

Да разбираме, че си помагат взаимно?

Да, гимнастиката е полезна за катеренето, защото тя е един от основните спортове, които развиват гъвкавост, сила, координация. Всички тези качества за едно малко дете могат да бъдат много по-бързо развити чрез гимнастика и да помогнат в катеренето. И не само за катеренето. Казвам, че гимнастиката помага много на децата, които в последствие искат да се занимат, с който и да е спорт по техен избор. Но гимнастиката е много близо до катеренето, защото, знаете, че всяко едно мускулче от тялото за катеренето участва и в гимнастиката. Така че, гимнастиката е основата на катеренето.

Гимнастиката помага много на децата, които в последствие искат да се занимат, с който и да е спорт по техен избор.

Научи повече

Как на практика осъществявате това в Climb Academy? Как протичат тренировките?

Тренировките в Climb Academy протичат по определен начин. Първото нещо са игрите, с които придобиваме знания за спорта. Чрез тях разбираме какво можем ние, чрез играта разбираме какво ще научим и предаваме на другиго и съответно се чувстваме щастливи с това, с което се занимаваме. Така че, ние се стараем чрез гимнастика и катерене да накараме децата да знаят повече за спорта, който практикуват.

Да поемат знание и любов към него, защото всяко едно нещо, което правиш, трябва да го правиш от любов и така постигаш резултати много по-бързо. Но ние освен, че се занимаваме и с игри, се занимаваме с тези спортове сериозно, за да постигнем конкретни физически умения.

Climb Academy е академия за катерачи, но тук освен катерене има гимнастика, даже и паркур за деца. Знаем, че активно развиваш този спорт също? Разкажи ни за това.

Да, тук освен катерене и гимнастика се развива и детски паркур, който е дисциплина на гимнастическите спортове, доста рисков бих казал, ако говорим за високо спортно майсторство. Българската федерация по гимнастика беше домакин на световна купа по паркур 2021 в София. Отново ще бъдем домакини през септември 2022.

Това е една дисциплина, която е доста атрактивна. Това са едни младежи и девойки, мъже и жени, които искат да развиват този вид спорт навън и това е по-голямата идея в този спорт, защото те правят различни елементи, които се оценяват по сложност и начин на изпълнение, но са в открита среда.

Какво ще кажеш на малките спортисти и техните родители, които ей сега надникват в Climb Academy?

Научавайте и щурейте, бъдете любознателни и правете нещата с любов! Чрез цялата тази дива игра ще станете едни малки шампиони… А за родителите – продължавайте да ги подкрепяте. Идвайте!

Climb Academy e вашето място с доста образовани хора по темата, където ще се чувствате комфортно и весело. Нетърпеливи сме за вас – влизайте и се забавлявайте!

На 17-ти април в Climb Academy организираме ГОЛЯМОТО ОТКРИВАНЕ – един ден на отворени врати, в който Йордан Йовчев и децата, на които е ментор, ще демонстрират конкретни гимнастически умения. А ние ще разкажем какво сме постигнали в катеренето през изминалите месеци с всички възрастови групи. Ще погледнем напред, ще си обещаем и много ще се забавляваме. Очакваме ви!
Close Menu