Изправителна гимнастика

За гръбначните изкривявания при деца и ползите от изправителната гимнастика

Какво трябва да знаем?

Гръбначните изкривявания и спадналият свод (плоскостъпие) са сред най-често срещаните опорно-двигателни проблеми при подрастващи деца. Причината за тези отклонения е мускулният дисбаланс, който се дължи на неправилно телодържание (порочна стойка).
Практикуването на спорт, който развива мускулатурата на тялото несиметрично или води до хипермобилност също е предпоставка за гръбначно изкривяване. Най-често тези проблеми се появяват в хода на бързото израстване на децата между 7-18г. възраст.
Мускулатурата изостава в развитието си спрямо израстването на костната структура и не успява да осъществи добра стабилизация. В началото отклоненията са функционални – налице е само мускулен дисбаланс, който увлича към неправилна стойка, но ако не се коригира навреме води до трайно структурно гръбначно изкривяване. В по-напреднал стадий, когато кинезитерапията и консервативното лечение не могат да помогнат, се налага оперативно лечение.

Видове гръбначни изкривявания

СКОЛИОЗА

Деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване встрани (вляво или вдясно), гръбнакът приема S – образна форма във фронтална равнина.

КИФОЗА

Увеличена извивка в горната част на гръбнака (торакелен дял), която води до образуване на гърбица (изгърбване).

ЛОРДОЗА

Увеличена поясна извивка в кръста навътре към коремната област (лумбалната част на гръбнака).

ПЛОСКОСТЪПИЕ

Въпреки че плоскостъпитето не е изкривяване на гръбнака, то е основна предпоставка за проблеми с долните крайници и гръбначния стълб. Мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи свода на ходилото отслабват и ходилото докосва земята с цялата си повърхност. Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно се нарушава позицията на глезените, коленете и таза. Това създава предпоставка за развитие на неправилна стойка.
Вследствие на мускулния дисбаланс се получава неправилно натоварване на гръбначните прешлени. Увеличава се натоварването върху междупрешленовите дискове и вътрешните органи, което от своя страна може да доведе до скованост, болки в шията, кръста и гърба, изтръпване и слабост в крайниците, и затруднено нормално функциониране на вътрешните органи.

Каква е нашата цел?

Нашата цел е да предотвратим опорно-двигателните дисфункции, чрез кинезитерапия.
Лечебната/изправителна гимнастика е основен метод за постигане на тази цел. Тя включва специфични и целенасочени физически упражнения за коригиране на стойката, подобряване на силата, гъвкавостта и издръжливостта. Лечебната гимнастика може да се използва и като превантивно средство, тъй като укрепва мускулатурата на цялото тяло и акцентира върху изграждането на здрав мускулен корсет, подобрява баланса, координацията и развива всички основни двигателни качества.
Всяко дете преминава преглед от специалист преди да му бъде изготвен индивидуален комплекс от упражнения.
Изправителната гимнастика се води под наблюдението на кинезитерапевт, който следи за правилното изпълнение на упражненията и коригира стойката през цялото време.

Как мога да запиша час за преглед?

Всички деца на възраст 6+ могат да запишат час за преглед при Михаела Решавска на телефон 0879 383 512.

Каква е цената?

Първичен преглед: 24 лв./дете
10-месечните абонаменти: БЕЗПЛАТНО
Тренировка по изправителна гимнастика: 41 лв./дете
10-месечните абонаменти: 20% отстъпка от редовната цена
Научете повече за Мики