Skip to main content

Какви са ползите от катеренето за деца?

Катеренето е спорт, който ангажира множество части на мозъка и развива паметта и концентрацията, баланса и кооординацията, самостоятелността и увереността на децата.

Какво изисква изкачването на един маршрут?

Катеренето е танц. Независимо каква е трудността на един маршрут, катеренето винаги изисква да се мисли няколко хода напред, а физическите усилия да бъдат насочвани в точния момент с правилните движения по правилен начин.
Ако детето изиграе танца добре, достига до върха и се чувства удовлетворено. Ако не успее, получава нещо още по-безценно — опит.
Чрез катеренето децата се научават как да приемат провала по-лесно, как да се отърсват от разочарованието по-бързо, за да намерят мотивация да опитат отново и отново, докато не успеят.

№1 ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ

Катеренето подобрява не само финната моторика при децата, но и уменията за моторно планиране

Докато катерят, на децата им се налага да запомнят последователности от движения и да се фокусират върху това, те да бъдат изпълнени правилно. Това увеличава работната им памет и концентрация.

№2 БАЛАНС И КООРДИНАЦИЯ

Катеренето тренира всички мускулни групи.

Поставянето на ръцете и краката точно на хватките за катерене, изисква висока степен на ръце-око координация. Това развива баланса и усещането за позицията на тялото в пространството. Тези умения се задълбочават с практиката и с времето, водят до това децата да разбират тялото и физическите си възможности по-добре.

№ 3 САМОСТОЯТЕЛНОСТ

Катеренето помага на децата да не се страхуват и ги учи, че могат да се справят сами с трудностите

Катеренето учи децата да поемат отговорност. Изпитването на контролирани рискове, докато катерят с инструктор или с приятели, помага на децата да се научат да оценяват и управляват рисковете в реалния живот безопасно. Децата не само усъвършенстват координацията, пространственото си ориентиране, гъвкавостта и издръжливостта си, но и се учат как да приемат успехите и провалите си.

№ 4 УВЕРЕНОСТ

Катеренето осигурява на децата чувство за успех и възпитава състезателен дух.

Катеренето е страхотен спорт за малки деца, защото от ранна възраст ги кара да тестват границите на това какво могат и ги учи, че граници няма, че могат да постигнат всичко, което искат, когато положат усилие.