Skip to main content
Ползи от катеренето #1

Катеренето възпитава целеустременост, постоянство и фокус.

Изкатерването на един маршрут налага мисъл няколко хода напред с премереност на физическото усилие, така че силите да стигнат до горе. А когато това се случи, дава усещане за удовлетвореност и постигната цел. Ако пък не - опитът носи ценни уроци за умението да се научим да приемем неуспеха (когато не успеем да изкатерим даден маршрут), както и да съумеем да се отърсим от загубата и да се мотивираме да опитаме отново и отново, докато успеем да се справим с дадено препятсвие, под формата на катерачен маршрут.

Ползи от катеренето #2

Катеренето тренира всички мускулни групи.

Идеална цялостна тренировка е, която има елемент на игра, приключение и мисъл. Усещането за здравословна доза адреналин и постигане на цел донася усмивка, а съоръженията за осигуровка, подовата настилка и зоркия поглед на инструкторите, се грижи всичко това да се случва в безопасна среда.

Ползи от катеренето #3

Катеренето осигурява на децата чувство за успех и възпитава състезателен дух.

Когато се катерят, децата сами определят и постигат целите си, преодоляват страховете си, доверяват се един на друг при осигуряването и работят в екип. Всичко това спомага за изграждане на увереност и лидерски умения.

Ползи от катеренето #4

Катеренето подобрява уменията за моторно планиране.

Този спорт увеличава пространственото възприятие, билатералната координация, координацията „око-ръка“, както и „око-крак“. Освен това посредством катеренето се усъвършенства фината моторика, тъй като е необходимо да се прилагат различни захвати.

Ползи от катеренето #5

Катеренето дава на децата с аутизъм критично необходими умения.

Катеренето е забавна, динамична и вълнуваща дейност за децата. Те с радост приемат предизвикателствата да преминат през различни препятствия, да отключат в себе си нови умения, да се гмурнат в приключението. Катеренето може да бъде отлична двигателна активност за деца с умствени или физически увреждания поради редица причини.

Прочети статията
Close Menu